Hollós Ervin · Lajtai Vera Drámai napok

Cikkszám: 0262
Hollós Ervin · Lajtai Vera Drámai napok
Hollós Ervin · Lajtai Vera Drámai napok
Cikkszám: 0262
Raktáron  1 db
200 Ft
A vásárlás után járó pontok: 20 Ft
1956. október 23-án Budapesten és Magyarország több városában tüntetés kezdődött, elsősorban a szocializmus építése során elkövetett hibák kijavításnak jelszavával, hamarosan felbukkantak azonban az ellenforradalmi, szocializmusellenes, nacionalista és soviniszta jelszavak is, majd rövid idő múlva ezek váltak uralkodóvá. A következő napokban fegyveres felkelés bontakozott ki a népi demokrácia, a szocializmus ellen, a városok és a falvak véres események szintereivé váltak.
Harminc esztendő telt el az 1956. őszi tragikus események óta. Kellőt örténelmi perspektíva ahhoz, hogy a napjainkban is nagy érdeklődést kiváltó ellenforradalmi eseményeket történeti elemzés tárgyává lehessen tenni.
Pontosan mi is történt 1956. október végén – november elején Magyarországon? Hogyan változott az 1956. október 23-i tüntetés véres ellenforradalmi lázadássá? Milyen okok hatására jutottunk idáig? Kik álltak az események hátterében? Milyen szerepet játszottak az imperialista hatalmak az ellenforradalom előkészítésében, illetve az ellenforradalom napjaiban? Mi volt az ellenforradalmárok célja? Hogyan sikerült – a Szovjetunió internacionalista segítségével – felülkerekedniük a szocializmushoz hű erőknek, megvédve a néphatalmat Magyarországon?
Ezekre a kérdésekre ad választ, levéltári anyagokra, dokumentumokra, bírósági jegyzőkönyvekre, visszaemléekezésekre támaszkodva Hollós Ervin és Lajtai Vera új könyve.