Szalay Károly: Karinthy Ferenc

Cikkszám: 0215
Szalay Károly: Karinthy Ferenc
Szalay Károly: Karinthy Ferenc
Cikkszám: 0215
Raktáron  1 db
400 Ft
A vásárlás után járó pontok: 40 Ft
"Nagyon nem akartam író lenni. Minden egyébbel megpróbálkoztam, csak nem kelljen írónak lennem. Nem akartam Karinthy Frigyes fia lenni. Nyelvész voltam, vízipólózó, sportoló, edző akartam lenni, tanár. Életem egy szomorú szakaszában még kereskedő is voltam, meg tisztviselő, dramaturg, lektor, minden, csak író nem."
Így vall életéről Simon Istvánnak Karinthy Ferenc, kortársi irodalmunk egyik legszínesebb egyénisége. Szinte gyerekfejjel tör be a magyar irodalomba. Első írásaira azonnal fölfigyelnek a tekintélyes, befutott pályatársak. Márai Sándor, Illés Endre fogadja megkülönböztetett szeretettel és látja el kritikai tanácsokkal. Ők fogadják írótárssá a nyelvésznek készülő fiatalembert.
Nyughatatlan egyéniség. Barangol az ország és a nagyvilágban, s ezek az utazások meghatározzák életműve alakulását. Élményt kereső kíváncsiságának köszönhetők Az ezer év emlékezetes riportjai, dokumentumai és világot hódító egyfelvonásosai egyaránt. Legszűkebb hazája Lágymányos meg Leányfalu és környéke; a Dunakanyar, de otthon érzi magát széles e hazában, mert mindenhez és mindenkihez személyes köze van. A múlthoz, a jelenhez és jövőhöz. És miközben szüntelen vall honi röghöz kötöttségéről, állandóan benne él a külvilágban. Így lehet őt röviden jellemezni: világcsavargó patrióta.
A tény, hogy valaki mert és tudott monográfiát írni Karinthyról, rendkívül örvendetessé teszi a fiatal kutató vállalkozását. Az összes alkotójában és egész folyamatában egyáltalán nem egyszerű huszadik századi irodalomnak egyik legösszetettebb jelensége Karinthy Frigyes. A szándék és az eredmény, a képesség és a teljesítmény sokszor szinte szédítően elválnak nála, de még többször harmóniában egyesülnek; az az író volt, aki mint lírikus és elbeszélő is egyéni szóval van jelen kora irodalmában (s ahogy eltávolodunk az időben, nő meg mindkettő jelentősége), de mint humorista, különösen mint az irodalmi karikatúra mestere teljesen új útra vitte, modernizálta a magyar humoros irodalmat. Az ember éppen vele s humoros írásaival…
1979

252 old, 20 cm x 12 cm
A könyv gerincénél szakadt, javított.