Mocsár Gábor: Gyémántper

Cikkszám: 6784
Mocsár Gábor: Gyémántper
Mocsár Gábor: Gyémántper
Cikkszám: 6784
Raktáron  1 db
400 Ft
A vásárlás után járó pontok: 40 Ft
1848 szeptemberében a Csepel szigetén állomásozó nemzetőrök parancsnoka, egy fiatal és még ismeretlen őrnagy – név szerint Görgey Artúr – kivégeztette az ország egyik leggazdagabb arisztokrata családjának rettegett hatalmú sarját, gróf Zichy Ödönt. A hazaáruló gróf kocsijában talált kincsek, köztük néhány nagy értékű gyémánt sorsa, hosszú időn át foglalkoztatta a nemzet politizáló közvéleményét. A debreceni országgyűlés képviselőinek egy csoportja a Honvédelmi Bizottmány legradikálisabb tagját, Madarász Lászlót vádolta az elkobzott vagyon hűtlen kezelésével.
De vajon igaz volt-e a vád, amelyet a vádlók is inkább hangulatkeltéssel támasztottak alá, nem kézzelfogható bizonyítékokkal? S ha nem volt igaz, miért nem tudott Madarász hatékonyabban védekezni? És Kossuth miért nem állt ki nehéz küzdelmeinek hűséges támogatója mellett? Vagy lehet, hogy a gyémántoknál sokszorta nagyobb értékek forogtak kockán, és a per csak része volt egy sokszorta nagyobb szabású politikai hadjáratnak?
Mocsár Gábor történelmi dokumentumregényében megidézi a szereplőket – a szabadságharc vezetőit –, feleleveníti az előzményeket, Zichy kivégzésétől a per kirobbanásáig. Maga a gyémántügy csak vezérfonala a regénynek: az író erre a szálra fűzi fel a szabadságharc híres vagy alig ismert epizódjait, hogy – segítségül híva a megjelenítés, a művészi emberábrázolás eszközeit is – a nemzeti önvédelmi harc és a társadalmi forradalom egymásért-egymás ellen ható erőinek működési mechanizmusát világítsa át.

507 old, 19 cm x 13 cm
Volt könyvtári könyv, védőborítója hiányzik..