Rózsa Sándor: Nukleáris műszerek az ipari automatizálásban

Cikkszám: 10488
Rózsa Sándor: Nukleáris műszerek az ipari automatizálásban
Rózsa Sándor: Nukleáris műszerek az ipari automatizálásban
Cikkszám: 10488
Raktáron  1 db
4 600 Ft
A vásárlás után járó pontok: 460 Ft
Az ipari mérés- és szabályzástechnika különböző fizikai alapelvű (elektromos, pneumatikus, ultrahangos stb.) érzékelési módszereinek fontos csoportját képezik a radioaktív sugárzás alkalmazását hasznosító nukleáris eljárások. Ezért az atomenergia békés alkalmazásának ma már sokatígérő területe az ipari mérés- és szabályzástechnika.
A jelentős anyagmennyiségeken, vastag tartályfalakon is áthatoló radioaktív sugárzás alkalmazásával érintésnélküli, gyors, nagytömegű anyagra jellemző, folyamatos mérések végezhetők. A mérésre, automatizált rendszerben, mérőjelképzésre szolgáló radioaktív sugárforrásból, detektorból és jelfeldolgozó elektronikus egységből álló berendezés kimenő jelei analóg vagy digitális formában alkalmasak: a mért érték mutatására, több helyen észlelhető kijelzésére, a mért érték regisztrálására, automatizált rendszerekhez való csatlakozásra, információszolgáltatásra központi számítógépes üzemirányításhoz.
A fentiekben vázolt témakör fizikai alapelveit, legfontosabb mérési módszereit és konkrét alkalmazását mutatjuk be sorozatunk e kötetében. Mérőműszertípusok katalógusjellegű ismertetése és felsorolása helyett számos hazai példával is illusztrálva az ipari mérési feladatok nukleáris érzékelésű megoldásának elvi alapjait, a mérőszakasz elrendezéseit és a megvalósítás gyakorlati problémáit tárgyaljuk. Áttekintjük a nukleáris ipari műszerek blokkfelépítését és választékát is.
1972

133 old, 20 cm x 15 cm