Termék részletek


Keszi Imre: Örvényes Csóri

Raktárkészlet: 1 db
Keszi Imre: Örvényes Csóri
200 Ft
Számtalan tetszetős elmélet magyarázta annak idején, miért lett a két világháború közt oly fontos a kamaszregény, miért alakultak ki szinte kötelező szabályai. A műfajra és létrejöttének okaira Keszi Imre regénye világít rá, amely szintén kamaszregény: az érettségi tablót készítő fényképész műtermében kezdődik, s az első érettségi találkozón fejeződik be. De nemcsak diákregény; merthogy ezek a fiúk istent teremtettek maguknak, nem diáktréfa, hanem történelem, hiszen 1932-ben vagyunk. A fasizmus már készül a hatalomátvételre. És Gregor, Helvey, Ringwald, Fajtusz nem egyszerűen tipikus kamaszok, hanem megtestesítői a kor fontosabb eszméinek, társadalmi erőinek.
Torda tanár úr nézetei sem egyszerűen tanárbölcsességek, hanem a harmincas évek értelmiségének tipikus reménységei, igazságai és tévedései sűrűsödnek bennük, s könnyen rájöhet az olvasó eredetükre, forrásukra is. És a küzdelem, amit a diákok vívnak ki Csóriért, az istenért, ki Csóri ellen, kicsiben annak a küzdelemnek a szimbóluma, mely ez idő tájt kezdődött el történelmi méretekben, s amelynek ezek a fiúk lettek hősei, áldozatai és tanúi. Egy generáció regénye ez a könyv, egyszerre lírai vallomás és tárgyilagos tanúságtétel.
Egyszerű eszközök, kompozíció, cselekmény jellemzi Keszi könyvét, és bonyolult, sokrétű, gazdag tartalom – az író tehetségét, erőfeszítésének sikerét mi dicsérhetné jobban, mint ez az ellentét?
 • Elejében tulajdonosi bejegyzés található
 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  0496
  Tömeg
  425 g/db
Webáruház készítés