Galgóczi Erzsébet Inkább fájjon

Cikkszám: 0390
Galgóczi Erzsébet Inkább fájjon
Galgóczi Erzsébet Inkább fájjon
Cikkszám: 0390
Raktáron  1 db
1 100 Ft
A vásárlás után járó pontok: 110 Ft
Galgóczi Erzsébet összegyűjtött elbeszéléseit tartja kezében az olvasó. Az elbeszélés, a novella más anyagból, másfajta megmunkálással készül, mint a regény: ez közkeletű igazság. De, mint minden igazság alól, ez alól is van kivétel: Galgóczi kötetére leginkább ez a definíció illik ál-novelláskötet. Típusai, alaphelyzetei, konfliktusai más történelmi körülmények között újra meg újra felbukkannak – néha még a hősök neve is ugyanaz –, mint a búvópatak, amely egy időre eltűnik szemünk elől, a föld alatt folytatja útját, s amikor újra felszínre tör, akkor ismerünk rá ezzel már találkoztunk, a történelemnek egy korábbi konfliktusforrásánál. Szerves és önmagában teljes világ, amelyet ábrázol.
Galgóczi küzdő ember kezdettől, s már első írásaiban megtalálja igazi ellenfelét: a tulajdont – vagy annak itthagyott csődtömegét ízlésben, szokásban, szemléletben – és a magányt Szenvedélyes alkat, mert nem tud beletörődni semmibe, ami hazug, gyáva, korszerűtlen és megalkuvó – nem tudja az előkelő arisztokratizmus és a kívülálló cinizmus magatartását elfogadni. Ezt fejezi ki kötetének címe is Inkább fájjon!
Legjobb írásai a monumentális ember- és sorslátás irányába mutatnak. Figurái szélsőségesek, szenvedélyesen célratörők, helyzetei nagyszabásúak: mindig morál ütközik a közönnyel. Lelkiismeretes író, az igazság megszállottja. Formai erénye az olvasmányosság és a feszült cselekményvezetés, egyszóval: az epikai hitel.