ÚJ Ráth - Végh István: Magyar kuriózumok

Cikkszám: 03166-7048
Ráth - Végh István: Magyar kuriózumok
ÚJ Ráth - Végh István: Magyar kuriózumok
Cikkszám: 03166-7048
Raktáron  2 db
600 Ft
A vásárlás után járó pontok: 60 Ft
A szerző, Ráth-Végh István, igaz, jogásznak készült, dolgozott is törvényszéki bíróként és ügyvédként, írt drámákat és jogtudományi munkát, volt különféle lapok munkatársa, de vérbeli ráth-véghi műfaja a kultúrtörténet, jelesül a kultúrtörténeti érdekesség.
Első ilyen témájú könyvében, az 1934-ben megjelent Magyar kuriózumok-ban is érdekességeket gyűjtött össze és persze, akkurátus ember lévén, bírált és értékelt. Ráth-Végh István tíz évig gyűjtötte anyagát és igyekezett olyan kuriózumokat közreadni, amiket az olvasók nem ismernek. A kuriózumok e gyűjteménye egyedülálló.
A kultúrtörténeti adatokat témák szerint csoportosítja. Kezdi a Katonadolgokkal, fényt derít többek közt arra, hogy honnan származik a mondás: „keményfejű magyar”. Szerepelnek a könyvben Csodagyerekek (volt akit két és fél éves korában beírattak az iskolába). Csodagyereknek számított Bolyai János is, akinek villámgyors felfogása volt és 12 éves korában a hatodik gimnázium anyagából vizsgázott. Tünemények (a mai UFO-k elődei) már a 16. században is léteztek. Pl. 1525-ben három Napot láttak az égen megjelenni, ez jelképezte, hogy Magyarországnak három uralkodója lesz: János, Ferdinánd és a török. Kuriózumként említi a szerző a régi szerelmes leveleket a 16. századtól kezdve a 20. századi apróhirdetéseikig.

224 old, 20 cm x 13 cm