Valaki ​Prágából

Cikkszám: 02427a
Valaki ​Prágából
Valaki ​Prágából
Cikkszám: 02427a
Nincs raktáron
1 200 Ft
A vásárlás után járó pontok: 120 Ft
Történetek Jaroslav Hašek életéből

A Hasek-történeteknek bármilyen is az eredetük, legyenek valósak vagy valótlanok, van egy közös vonásuk: mind azt példázzák, milyen közvetlen, csodálatosan emberközeli volt Hasek kapcsolata az élethez. Haseknek volt képessége ahhoz, hogy megtalálja mindenben a különöset, a megismételhetetlent és egyszerit, amit érdemes feljegyezni. Haseket mindenekelőtt a Svejk, a derék katona tette híressé. A művet több mint negyven nyelvre lefordították, s mindig új és új kiadásai jelennek meg. Ne feledkezzünk meg azonban Hasek több ezer elbeszéléséről sem: zsengék, szárnypróbálgatások, inasmunkák előzték meg a mesteri Svejket.
Száz év telt el Jaroslav Hasek születése, és hatvan esztendő halála óta. Az a tény, hogy műve hatvan esztendő múltán is eleven, igazolja Hasek írói jelentőségét, művészi tökéletességté. Alkotói munkájának alapja mindig az élettapasztalat volt; csak élet, az emberek, az emberi kapcsolatok és a legkülönfélébb élethelyzetek mélységes ismeretének talaján teljesedhetett ki Hasek műveinek szabad, kötetlen, ám művészileg hiteles és fantáziadús asszociációi, ötletei, bizarr és harsány tréfái.
A Hasek-történeteket olvasván, munkásságának ismeretében ne tévesszük szem elől, hogy életműve halhatatlan; mindenekelőtt azért, mert harcos irodalom ez: mind gondolati tartalmában, mind formai megnyilvánulásában főleg a kispolgári szemlélet ellen irányul.

114 old, 16 cm x 16 cm