Réti Ervin: Háború és béke a közel-keleten

Cikkszám: 0083
Réti Ervin: Háború és béke a közel-keleten
Réti Ervin: Háború és béke a közel-keleten
Cikkszám: 0083
Raktáron  1 db
700 Ft
A vásárlás után járó pontok: 70 Ft
Bevezető helyett
Az élet jelentése arabul is, héberül is: chaja. A halálé arabul is, héberül is: mut. A béke arabul szalám, héberül salom, a rokon szemita nyelvek szavai, szinte egymás visszhangjaként szólalnak meg.
Még sincs béke - se szalám, se salom - az olajfák alatt. Negyedszázad alatt, négy ízben csaptak magasra helyi háborúk lángjai, a nyugtalan Közel-Keleten. S amíg nem kerülhet sor alapvető és ésszerű rendezésre, a válság gyúanyaga további robbanásokkal fenyeget.
Ez a könyv arra keresi a választ, hogy mi történt és miért történt. A Közel-Kelet négy háborújának hátterét, előzményeit és körülményeit, helyi és nemzetközi vonatkozásait kívánja felvázolni.
A feladat nem könnyű, hiszen az események szövevénye önmagában is eléggé bonyolult. S amint a sivatagi szél, a hamszin elfedi a napot, betakarja a pórusokat, úgy rakódott rá erre a témára - talán minden más világpolitikai problémánál jobban - az előítéletek, a különböző előjelű szenvedélyek és elfogultság megannyi szemcséje. Pedig nem titokzatos keleti átok vagy megmagyarázhatatlan rejtelem nehezedik a közel-keleti térségre, három földrész találkozásánál. Az elmúlt évtizedek eseményeinek tárgyilagos elemzése kulcsot adhat a négy háború s a jelenlegi helyzet reményeinek és veszélyeinek megértéséhez.